28-02-2016

Marokkaanse kip tajine


Zondag is over het algemeen de enige dag in de week dat ik wat ruimte heb voor gerechten die wat meer tijd kosten. Dit gerecht kost echter niet in kwade zin meer tijd, dus wees gerust! Het bereiden is een fluitje van een cent, het moet alleen wat langer in de oven, maar dan heb je ook wat. Het is een zeer smaakvolle ovenschotel, die er ook nog eens prachtig uitziet.

Ingrediënten voor 2 personen:
- 4-5 kippenvleugels
- 400 g krieltjes met schil
- 1 grote ui
- 2 tomaten
- 1 1/2 el citroensap
- 2 el olijfolie
- 1 grote knoflookteen
- 1 tl kurkuma
- 1/2 tl komijn
- 1 tl paprikapoeder
- 1 tl djahé
- handje olijven
- 2 eieren
- peterselie

Verwarm de oven voor op 220 graden (200 graden hete lucht).
Maak de kip schoon en dep het vlees droog en snijd de aardappeltjes in partjes.
Snijd de tomaten in kleine blokjes, snipper de ui en pers het knoflookteentje. Meng dit samen met de kruiden, het citroensap, de olijfolie en zout en zwarte peper naar smaak om een marinade te maken. Schep de krieltjes en de kippenvleugels goed om met de marinade.
Schep alles in een ovenschaal en schenk er een scheutje water (a 100 ml) bij. Dek de schaal af met aluminiumfolie of een deksel en zet het in de oven.
Haal de schaal na 45 minuten uit de oven en check of er nog voldoende vocht in zit. Als er nog erg veel vocht in staat zet je de schaal onafgedekt terug in de oven, anders dek je het opnieuw af. Laat het nog 15 minuten in de oven staan.
Kook in de tussentijd 2 eieren hard in ongeveer 8 minuten, laat ze schrikken, pel ze en snijd ze in tweeën.
Haal de schaal uit de oven en verdeel de olijven erover. Leg de ei-helften in de schaal en maak het af met wat verse peterselie.
Dien de schotel op en geef er wat sambal brandal bij, die maakt het gerecht echt af!


* Voeg voor een smaaktwist een of twee eetlepels honing en/of 1/4 theelepel kaneel toe aan de tajine voor hij de oven ingaat.
* Voeg een in repen gesneden paprika, kikkererwten of bijvoorbeeld sperziebonen toe aan de tajine voor hij de oven ingaat.
* Voeg voor wat extra pit een pepertje of wat chilipoeder of -vlokken toe aan de tajine voor hij de oven ingaat, in plaats van er sambal bij te geven op tafel.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten