23-03-2017

Soto ayam


Het vierde recept dat ik op deze blog plaatste, toen ik opnieuw begon met foodbloggen, was soto ayam. Dit is inmiddels alweer bijna 2 jaar geleden en in de tussentijd hebben alweer flink wat soto's mijn keuken verlaten. Aardig wat geoefend dus en we zijn het nog lang niet zat. Grappig is misschien ook om te vertellen dat mijn passie voor Aziatisch koken in feite hier ergens is begonnen. Toen ik voor het eerst in aanraking kwam met Indonesisch koken was mijn interesse gewekt. Inmiddels kook ik wekelijks meer dagen in de week Aziatisch dan niet-Aziatisch en heeft die interesse zich uitgebreid naar de andere smaakvolle Aziatische keukens.

Even over het gerecht zelf dan. Er is soms enige verwarring wat betreft de naam van het gerecht. Je zult soms ook de naam saoto lezen bij een gelijksoortig gerecht. Hoewel het om praktisch dezelfde soep lijkt te gaan is er wel degelijk verschil. Soto is een nationaal gerecht uit Indonesië en kent verschillende varianten per regio. Sommige soto's worden bereid met rijst of mie in plaats van aardappels, anderen gebruiken alle drie en frituren of bakken de aardappeltjes in plaats van ze te koken. De meest voorkomende soto door heel Indonesië is in elk geval toch wel die met kip (ayam). Javaanse migranten zouden de soep hebben meegenomen naar Suriname, waar het gerecht bekend staat onder de naam saoto. Hier wordt het ook beschouwd als nationaal gerecht. Beide claimen dat de soep traditioneel eigendom is, maar in feite vertegenwoordigen de namen dezelfde soort soep in twee verschillende werelddelen.

Ingrediënten voor 2 personen: 
- 2 kippenbouten
- 1 dun plakje gember
- 1 teentje knoflook
- 750 ml kippenbouillon
- 1/2 kleine prei
- 2 medium grote aardappelen
- 1 handje bladselderij
- 2 handjes taugé
- enkele blokjes lontong, optioneel
- 2 eieren
- 50 g soto boemboe van Toko Lien of Indonesia*
- gebakken uitjes en sambal

  • Breng de bouillon in een ruime pan aan de kook. Snijd de gember en druk de knoflook plat en voeg beide samen met de kippenbouten toe aan de pan. Doe de deksel op de pan en laat het in ca. 25 minuten garen. Draai halverwege de kooktijd de kippenbouten om.
  • Snijd de prei in halve ringen, was de taugé en hak grof de bladselderij.
  • Schil de aardappels en snijd deze in kleine blokjes. Kook de aardappel blokjes in 10 minuten samen met de eieren.
  • Haal de kip uit de pan en controleer of het gaar is. Pluk het vlees, trek het uit elkaar en doe het vervolgens terug in de pan met het zakje soto en zorg dat de bouillon goed heet wordt.
  • Laat de eieren goed schrikken onder koud stromend water, pel ze en snijd ze in vieren. 
  • Haal de knoflook en gember uit de pan en zet alle ingrediënten (ook de lontong) op tafel. Verdeel alles over twee borden en geef er gefrituurde uitjes en sambal bij om zelf naar smaak toe te voegen.


*Je kunt de boemboe natuurlijk ook zelf maken. Hiervoor verwijs ik je graag door naar Kokkie Slomo.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten