12-08-17

Vorí vorí uit Paraguay


Oké, laten we eens een uitstapje maken naar een ander uiterste van de wereld vanuit Nederland bezien. Vorí vorí, ook wel bori bori, is een traditioneel gerecht Paraguay dat met name in de koude winterdagen veroberd wordt om het lichaam lekker te verwarmen. Meestal wordt er kip voor gebruikt, maar er wordt weleens afgeweken naar een ander stuk vlees. Zolang het maar vastzit aan voldoende beenderen. Waar dit gerecht zijn smaak vandaan haalt is namelijk de bouillon, en een goede bouillon doet zijn naam pas eer aan wanneer getrokken van botten.

Ingrediënten voor 6 personen:
- 1 hele kip á 1.2 kg, in stukken gehakt of je favoriete stukken kippen met been á 1.2 kg 
- 4 teentjes knoflook
- 4 tomaten
- 2.5 L water
- 2 uien
- 1 groene serranopeper
- 1 tl oregano
- 1 lente ui, groene deel
Voor de soep dumplings:
- 250 g polenta
- 125 g ricotta
- bouillon van de soep


  • Hak de kip in stukken of vraag dit aan de slager. Bepaal zelf of je met vel, zonder vel of half/half wilt en pas dit toe.
  • Hak 1 van de 2 uien zo fijn mogelijk en doe hetzelfde met de knoflook, of maal beide in een blender. Smeer de kip in met de knoflook en ui en zout en laat het tenminste een uur marineren.
  • Haal de kip uit de koelkast en laat op temperatuur komen terwijl je de de tomaten in blokjes en het pepertje in ringetjes snijdt en de ui snippert.
  • Verhit een scheut olie in een zeer ruime pan en fruit hierin de ui. Voeg als deze glazig wordt (1 minuut) de tomaten, het pepertje en de oregano toe. Voeg zodra de tomaten zachter worden de kip toe en bak rondom aan.
  • Blus de pan af met het water en breng aan de kook. Breng de soep op smaak door te proeven en royaal zout toe te voegen. Dek zodra het water kookt de pan af met een deksel en laat op gematigd vuurtje pruttelen voor circa 30 minuten.
  • Maak het beslag voor de dumplings door de polenta en kaas samen te kneden en bouillon toe te voegen tot er een goed te vormen beslag onstaat. Maak balletjes ter grote van een walnoot.
  • Haal de kip tijdelijk uit de pan en zet opzij. 
  • Voeg voorzichtig de balletjes toe aan de kokende soep en wacht tot ze naar het oppervlak komen drijven, dan zijn ze gaar. Dit kan even duren dus enig geduld is vereist.
  • Doe de kip terug in de pan om weer even kort op te warmen en serveer vervolgens de soep.